Activități ale elevilor și cadrelor didactice în programul național „Școala Altfel”

În perioada 31.03.2023-06.04.2023, elevii și cadrele didactice din cadrul Colegiului Tehnic Energetic Sibiu au participat la activitățile din cadrul programului național „Școala Altfel”. Au fost desfășurate multe activități, din care exemplificăm, în continuare câteva dintre ele.

1.Energeticul joacă șah!

În data de 31 martie 2023, la Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, în cadrul activităților din săptămâna Școala altfel, a avut loc competiția de șah „Energeticul joacă șah!”, ediția I. Au participat 46 de elevi foarte entuziasmați din clasele IX – XII. Concursul s-a desfășurat sub forma a șase runde, jucate de fiecare elev în parte, 10 minute/ jucător. Concursul a fost organizat de doamna profesoară Tatu Camelia în colaborare cu doamna dir. adj. Popa Virginia. Un rol important în organizarea concursului l-a avut doamna Topîrcean Monica, de la asociația Turnul Alb, arbitrul turneului. Astfel, rundele au fost realizate cu ajutorul unei aplicații, ca la turneele omologate.

Câștigătorii competiției au primit medalii și diplome. Aceștia sunt:

Locul I – Marian Viktor

Locul II – Cuciorovschi Alexandru

Locul III – Opriș David

2.”Diferiți, dar valoroși!” Anul Omagial al persoanelor vârstnice

”Un zâmbet sau o vorbă bună spusă unui bătrân, înseamnă a-i dărui o zi mai mult de viață”.

Spre oamenii în vârstă trebuie să ne îndreptăm cu multă înțelegere, răbdare, dragoste și responsabilitate. Ghidați de îndemnul ”La început dai din ce ai, apoi dai din ceea ce ești”, am dorit să marcăm Anul omagial destinat persoanelor vârstnice printr-o activitate care să le aducă un strop de bucurie în suflet persoanelor vârstnice de la Azilul de bătrâni de pe Str. Azilului nr.4 (U.A.M.S. Sibiu). Emoții, bucurie, sensibilitate sunt cuvintele care definesc prezența noastră în acest loc.

Activități desfășurate:

–  rugăciuni de binecuvântare și cuvinte ziditoare de suflet adresate celor prezenți – preot Ioan Ersiliu Pop;

– prezentarea unui scurt program de cântări religioase interpretate de Corul ”Energia” al C.T. Energetic, coordonat de prof. Drăgoi Adela și prof. Glatz Nicoleta

– Oferirea darurilor persoanelor vârstnice

– comunicare și socializare cu persoanele vârstnice

3.Metoda de învățare „gamification”

Domnul profesor Velțian Vasile Gheorghe, împreună cu elevii clasei a X-a D au participat la o lecție care are la bază metoda de învățare Gamification (învățare prin joc) utilizând mediul Arduino. Gamification-ul cu ajutorul Arduino implică utilizarea plăcii de dezvoltare Arduino și a componentelor electronice pentru a crea jocuri și activități educaționale interactive.


4. Vizită de studiu la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

Luni, 3 aprilie 2023, avut loc vizita claselor a XII-a B, D și E, însoțiți de doamnele profesoare Mitrofan Elena, Iliaș Denisa și Nedelcu Mariana, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Au fost vizitate laboratoarele de la Facultatea de Inginerie și a fost prezentată oferta educațională pentru anul școlar universitar următor. În cadrul vizitei, elevii au putut să studieze mașina de Formula 1 proiectată de către studenții de la Inginerie și au manevrat roboții existenți.

5.„Fii smart, rămâi în Sibiu!”

În data de 6 aprilie 2023, la Centrul de afaceri Sibiu, Compania Nagarro, în cadrul activităților din Săptămâna Școala Altfel, a avut loc activitatea Fii smart, rămâi în Sibiu!”. Aceasta a fost organizată de asociația IT Sibiu, care se prezintă ca fiind „un ecosistem ce creează un mediu favorabil creșterii și dezvoltării companiilor din industria IT”. Asociația cuprinde companii și organizații din industria de IT, instituții publice / administrația locală, universități și centre de cercetare. Conferințele și evenimentele de networking sunt din ce în ce mai frecvente și oferă posibilitatea de a face conexiuni valoroase și a învăța de la cei mai buni.

La activitate au participat elevii claselor a a XI-a A și a XII-a A însoțiți de doamna dir. adj. Popa Virginia și doamna prof. Cautnic Daniela. Activitatea „Fii smart, rămâi în Sibiu!” a avut ca scop oferirea elevilor de liceu a unei perspective asupra oportunităților de educație disponibile la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și a diferitelor căi de carieră pe care le pot urma după absolvire. Profesori de la cele trei facultăți specializate în programe IT (Facultatea de Calculatoare Sibiu, Facultatea de Științe și Facultatea de Științe Economice) au prezentat elevilor specializările IT pe care le oferă și beneficiile pe care le vor avea elevi ca viitori studenți. Prezentările au fost presărate cu discuții între elevi și profesori și întrebări din partea elevilor. Compania Nagarro, prin reprezentanții săi, dintre care un fost absolvent al Colegiului Tehnic Energetic Sibiu, a transmis elevilor informații valoroase despre cerințele actuale ale pieței și despre ceea ce se cere din partea unui student care dorește să obțină intership pe perioada studenției sau angajare la o companie de IT.

Elevii au fost foarte interesați de informațiile primite, au răspuns pozitiv la provocarea primită din partea angajatorilor „De ce să rămâi în Sibiu?”.