Workshop Design Thinking – EduTrans21

În perioada 04.10.2023–13.10.2023, un grup de 22 de elevi și 4 profesori de la Berufliche Schule ITECH Hamburg, Germania, școală parteneră în cadrul proiectului Erasmus+ EduTrans21, au desfășurat în școala noastră un workshop pe tema Design Thinking. La acest workshop, care a avut loc zilnic de la ora 9 la ora 14, au participat și 18 elevi și 3 profesori de la Colegiul Tehnic Energetic Sibiu (Popa Virginia, Soare Constanța și Volosciuc Sorin Dan).

Coordonați de profesorii din Germania (Struve Karen Mathilde, Brandtner Anna Katharina, Stiehm Dominik, Tobias Schwalbe), elevii împărțiți pe echipe mixte din cele două școli, Berufliche Schule ITECH Hamburg și Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, au realizat, folosind tehnica AGILE, câte un proiect destinat rezolvării unei probleme identificată în școală. Tematica proiectelor a fost „Make school smart and sustainable”.

S-au folosit numeroase metode inovative: metoda SCRUM, jocuri AGILE pentru lucrul în echipe, brainstorming, metoda proiectului, etc

Elevii au utilizat platforma https://cloud.edutrans21.org/ pentru încărcarea proiectelor și au realizat câte un board de tip Kanban pentru distribuirea sarcinilor. Scopul final al workshop-ului a fost realizarea unui prototip al soluției de rezolvare a problemei identificate. În acest scop s-au utilizat laptop-uri, platforme online și echipamente electronice ( Arduino UNO, Raspberry Pi).

În ultima zi de proiect echipele și-au prezentat rezultatele sub forma unui târg de prezentare mai multor clase de elevi și profesorilor de la Colegiul Tehnic Energetic Sibiu.

Aceste metode colaborative de lucru și a conceptul de Design Thinking au avut rolul de a pregăti mai bine elevii pentru piața muncii și au avut un impact pozitiv asupra participanților la proiect.

În cadrul activităților de proiect, elevii și cadrele didactice de la Berufliche Schule ITECH Hamburg au efectuat o vizită de studiu la Compania Continental Automotive Systems Sibiu.